Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Δελτίο Τύπου Ποδηλατοπορείας - Μυτιλήνη 6 Απριλίου

Η πόλη έχει πλημμυρίσει μηχανοκίνητα. Η διέλευση – και η ζωή - πεζών και ποδηλατών δυσκολεύει ολοένα. Θόρυβος, καυσαέρια, φόβος για τη σωματική ακεραιότητα και νεύρα είναι τα πιο άμεσα αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης που όλοι απλώς παρατηρούμε να συντελείται τα τελευταία χρόνια. Ο ελαιώνας και ο πευκώνας(τσαμλίκ) της Λέσβου αντικαθίστανται από διαπλατύνσεις οδικών αρτηριών και καλλιέργειες αντιπροσωπειών αυτοκινήτων και λοιπών τσιμεντοτεράτων. Όλα προς όφελος των μηχανοκίνητων οχημάτων – καμία μέριμνα για τα ποδήλατα, ούτε μια τόση δα λουριδίτσα...

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της διάθεσης αντίστασης στα παραπάνω, συμμετέχουμε στην πανελλαδική ποδηλατοπορεία της πρώτης Κυριακής του Απρίλη. Στις 12 η ώρα το μεσημέρι θα συναντηθούμε στην πλατεία Σαπφούς για μια ποδηλατοπορεία (το δρομολόγιο της οποίας θα συναποφασιστεί από τους συμμετέχοντες εκείνη τη στιγμή) με βασική επιθυμία να δείξουμε ότι υπάρχουμε. Ενώνουμε τις πεταλιές μας με ποδηλάτες από όλη την Ελλάδα, ώστε την ίδια μέρα και ώρα να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στην καθαρή μετακίνηση. Χωρίς φόβο να μας πατήσουν, χωρίς άγχος να μας κορνάρουν οι ανυπόμονοι αυτοκινητούμενοι, με μοναδική συμβολή στην ηχορύπανση τα κουδούνια μας.

Η διευκόλυνση της μετακίνησης με ποδήλατο προς το αεροδρόμιο σε πρώτη φάση και προς κάθε γωνιά του νησιού σε δεύτερη θεωρούμε πως δεν είναι ανέφικτη. Η αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και μείωση του κόστους τους θα λειτουργούσε ενθαρρυντικά προς την κατεύθυνση της γενίκευσης της χρήσης του ποδηλάτου μέσα στην πόλη.

Όσο σημαντική είναι η διεκδίκηση για την υλοποίηση των παραπάνω από επίσημους φορείς, άλλο τόσο σημαντική είναι η συνειδητοποίηση, πως για την καλυτέρευση των ζωών μας είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και αλληλέγγυοι: πεζοί, ποδηλάτες και μηχανοκινητούμενοι. Δεν ανταγωνιζόμαστε – καλούμαστε να συνυπάρξουμε. Στη συγκεκριμένη περίσταση προβάλουμε τη δικιά μας προσέγγιση, το ποδήλατο. Το ποδήλατο που δεν κάνει θόρυβο, το ποδήλατο που δε βγάζει καυσαέρια, το ποδήλατο που δεν απειλεί τη σωματική ακεραιότητα και είναι αφορμή για άσκηση, το ποδήλατο που δεν καίει βενζίνη, το ποδήλατο που δεν κοστίζει πολλά [και με τις κατάλληλες -φορολογικές- διευθετήσεις θα μπορούσε να κοστίζει ακόμα λιγότερα], το ποδήλατο που αργά ή γρήγορα θα σε πάει εκεί που θες...

Ποδηλατώντας στη Μυτιλήνη

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία - 6 Απριλίου 2008



Επειδή η κατάσταση με τα αυτοκίνητα σε όλη την Ελλάδα δεν σηκώνει άλλο. Επειδή βαρεθήκαμε να ακούμε όλο σχέδια, διεκδικούμε το δικαίωμα μας στους δρόμους και τα έργα υποδομής που έχουν μείνει στα συρτάρια.
Επειδή απλά αγαπάμε το ποδήλατο και θέλουμε ένα διαφορετικό, ανθρώπινο μέσο μετακίνησης να κυριαρχήσει παντού!
Βοηθήστε μας να γίνει η διαφορά... Εξαπλώστε το μήνυμα!!!

ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ!!!!

18 ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!!

Πανελλαδική ποδηλατοπορεία διαμαρτυρίας με αίτημα την ένταξη του ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις οργανώνουν ομάδες/κινήματα ποδηλατών από όλη τη χώρα την Κυριακή 6 Απριλίου στις 12.00 το μεσημέρι.

Τα ποδήλατα θα κατέβουν στους δρόμους την ίδια μέρα και ώρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηρακλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Κόρινθο, Καλαμάτα, Δράμα, Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα, Καρπενήσι, Μυτιλήνη, Χίο, Καμένα Βούρλα, Πόρτο Ράφτη.
Λεπτομέρειες για τα αιτήματα των ποδηλατών και πληροφορίες για το σημείο συνάντησης σε κάθε πόλη στο www.podilates.gr

Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Blog για το ποδήλατο στη Μυτιλήνη


Το blog αυτό αφορά την προώθηση της ιδέας της χρήσης του ποδηλάτου σαν μεταφορικό μέσο, στην πόλη της Μυτιλήνης και είναι ανοικτό σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Στόχος του Blog είναι να λειτουργήσει σαν τόπος συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών και προτάσεων για όλους τους ποδηλάτες, εν δυνάμει ποδηλάτες, αλλά και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο που θα ήθελε να δει τη Μυτιλήνη να γίνεται μια πιο ανθρώπινη και φιλική πόλη για τους κατοίκους της και τους επισκέπτες της.
Ας υποστηρίξουμε όλοι μαζί αυτή την προσπάθεια. Οποιος θέλει μπορεί να κάνει ελεύθερα τα σχόλια του ακόμα και ανώνυμα.
Μπορείτε ακόμη και να αναρτήσετε τις δικές σας ανακοινώσεις στέλνοντας απλώς ένα email στη διεύθυνση podilatomytilini@gmail.com για να αποκτήσετε άδεια πρόσβασης.