Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΛΕΣΒΟΥ

Ο παρακάτω χαιρετισμός στάλθηκε από τον Νομάρχη Λέσβου κ. Παύλο Βογιατζή την ημέρα της ποδηλατοδρομίας, αλλά δυστυχώς δεν ήταν δυνατό να διαβαστεί εκείνη τη στιγμή.
Μυτιλήνη 13 Απριλίου 2008
Προς: Κίνηση πολιτών για το ποδήλατο στη Μυτιλήνη

Από: ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΑΡΧΗ

e-mail: nomarxis@lesvos.gr

URL : http://www.lesvos.gr/

Αγαπητοί φίλοι του ποδηλάτου,

Τόσο η σημερινή σας εκδήλωση, όσο και η πρωτοβουλία σας να συστήσετε την κίνηση πολιτών για το ποδήλατο, είναι ενέργειες που αξίζουν τη δημόσια επιβράβευση.

Τα οφέλη από τη χρήση του ποδηλάτου, ως μέσο μεταφοράς, αλλά και ψυχαγωγίας, είναι πολυδιάστατα και δε χρειάζεται να τα παρουσιάσω διεξοδικά.

Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σας συγχαίρουμε και ευχόμαστε να ευοδωθούν οι στόχοι σας και ολοένα και περισσότερα ποδήλατα να κυκλοφορούν στους δρόμους του νησιού μας.


Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Την Παρασκευή 18/04/2008 στις 13:30, θα συνεδριάσει η επιτροπή κυκλοφοριακού με θέμα την διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Βλαστού την 18/05/2008. Οποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει ας εκδηλώσει ενδιαφέρον κάνοντας σχόλιο στην παρούσα ανάρτηση.

Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Ενθουσιώδης Ποδηλατοπορεία 13/4/2008!


Φίλοι ποδηλάτες και ποδηλάτισσες,

Την Κυριακή 13 Απριλίου η Μυτιλήνη έγινε μία πόλη για ποδηλάτες!

300 περίπου ποδηλάτες και ποδηλάτισσες δήλωσαν δυναμικό παρόν στην ποδηλατοπορεία που οργάνωσε η Κίνηση των Πολιτών για το Ποδήλατο στη Μυτιλήνη.

Στις 12:00 το μεσημέρι η Πλατεία Σαπφούς γέμισε κυριολεκτικά από πολίτες κάθε ηλικίας, που ήρθαν να εκδηλώσουν την αγάπη τους για το ποδήλατο, διεκδικώντας ποδηλατοδρόμους και καλύτερες συνθήκες χρήσης για το αγαπημένο μας όχημα.

Νέοι, παππούδες και μωρά ανέβηκαν στους δύο τροχούς και με το πετάλι τους γύρισαν όλη την πόλη σε μία πορεία που διένισε περίπου 6 χιλιόμετρα.

Η διαδρομή μας (Πλατεία Σαπφούς, περιφερειακή Κάστρου, Ερμού, Καβέτσου, Χρυσομαλλούσα, Ναυτικός Όμιλος, Βενιζέλου, Προκυμαία, Πλατεία Σαπφούς) πέρασε από όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης καθώς και από τη Νομαρχία και το Δημαρχείο, όπου τοιχοκολληθήκαν τα αιτήματά μας.

Το κείμενο που μοιράστηκε στους συμμετέχοντες και τα αιτήματα της Ποδηλατοπορείας μας ήταν:

Το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης χρησιμοποιείται ευρύτατα στο εξωτερικό, ενώ καθημερινά αυξάνεται και ο αριθμός των ποδηλατών στη χώρα μας. Πρόκειται για πολίτες κάθε ηλικίας, που αφήνουν το αυτοκίνητό τους στην άκρη και επιλέγουν συνειδητά το ποδήλατο για τη μεταφορά τους μέσα στις πόλεις, ακόμη και χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές.


Η μετακίνηση με ποδήλατο είναι πολλαπλά ωφέλιμη για όλους, μικρούς και μεγάλους, διότι:


· συμβάλλει στην καλύτερη φυσική κατάσταση του κατόχου του
· δημιουργεί ένα ανθρώπινο περιβάλλον για μετακίνηση και διαβίωση στις σύγχρονες πόλεις
· δεν προκαλεί κανενός είδους ρύπανση
· δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές
· ωφελεί οικονομικά τον κάτοχο του ποδηλάτου και το κοινωνικό σύνολο

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η ποδηλατοπορεία της Μυτιλήνης, την Κυριακή 13 Απριλίου, εκφράζει την αγάπη των πολιτών για το ποδήλατο και την επιθυμία τους να το εντάξουν στην καθημερινότητά τους.

Τα ΑΙΤΗΜΑΤΑ της ποδηλατοπορείας μας είναι:

· Ολοκλήρωση μελέτης ποδηλατοδρόμων Μυτιλήνης
Όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση της μελέτης κατασκευής δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη της Μυτιλήνης, αξιοποιώντας το ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΜΠ (ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ)


· Κατασκευή ποδηλατοδρόμου προς το αεροδρόμιο
Όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση της μελέτης κατασκευής του ποδηλατοδρόμου που θα συνδέει τη Μυτιλήνη με το αεροδρόμιο.


· Εξασφάλιση πόρων για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων
Παράλληλα με την εκπόνηση των μελετών είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, ώστε με την ολοκλήρωση τους να ακολουθήσει άμεσα η υλοποίηση των έργων.


· Δράσεις για τη διάδοση της χρήσης ποδηλάτου
Δράσεις (πχ καμπάνιες – ημερίδες – εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και εκτός) που αφορούν την εκπαίδευση στη χρήση του ποδηλάτου, την αποδοχή του σαν μεταφορικό μέσο, αλλά και σαν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης, που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας. Παράλληλα, μπορούν να οργανωθούν και πιλοτικά προγράμματα χρήσης ποδηλάτου από Δημοτικές και Δημόσιες Υπηρεσίες (αστυνομία, τροχαία, ταχυδρομείο, λιμενικό κ.ά.).


· Δρομολόγηση μικρών λεωφορείων μέσα στην πόλη
Αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης με τη δρομολόγηση λεωφορείων μικρού μεγέθους, τα οποία διευκολύνουν και την ευέλικτη μετακίνηση πεζών και ποδηλατών.


· Δυνατότητα μεταφοράς των ποδηλάτων με τα λεωφορεία
Πρόκειται για μέτρο, που έχει υιοθετηθεί σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού με επιτυχία. Ειδικές σχάρες τοποθετούνται στα λεωφορεία και μεταφέρουν τα ποδήλατα σε κοντινές ή μεγαλύτερες αποστάσεις.


· Υποστήριξη δικτύου ποδηλατοδρόμων
Πρόκειται για παράλληλες δράσεις και υποστηρικτικά έργα για το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων, όπως περιφερειακοί δρόμοι και χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, χώροι στάθμευσης ποδηλάτων, δίκτυο δημοτικών ποδηλάτων Μυτιλήνης.


· Έμμεση και άμεση επιδότηση της χρήσης του ποδηλάτου
Τα υβριδικά αυτοκίνητα, που καταναλώνουν ελαφρώς λιγότερη βενζίνη, επιβραβεύονται με κατάργηση των τελών κυκλοφορίας. Για το ποδήλατο, που αποτελεί το ηπιότερο και καθαρότερο μέσο μεταφοράς, επιβάλλεται να θεσμοθετηθούν ισχυρότερα κίνητρα απόκτησης και χρήσης (μειωμένος ΦΠΑ, επιδότηση αγοράς και άλλες απαλλαγές).


· Αναθεώρηση του Κ.Ο.Κ. υπέρ της ασφάλειας των ποδηλατών
Να αναθεωρηθεί άμεσα ο αναχρονιστικός, δυσμενής για τον ποδηλάτη, Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Μυτιλήνη - Νέα Ποδηλατάδα Κυριακή 13 Απριλίου



Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η ποδηλατάδα που είχε προγραμματιστεί την Κυριακή που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε από λίγους τολμηρούς, που αψήφησαν τη βροχή και βγήκαν με το ποδήλατό τους στους δρόμους!!

Για όλους εμάς αξίζει να δώσουμε στην ποδηλατάδα μία 2η ευκαιρία, δείχνοντας ότι το ποδήλατο αποτελεί μία εφικτή και ευχάριστη μέθοδο μετακίνησης.

Ελάτε, λοιπόν, όλοι με τα ποδήλατά μας να βολτάρουμε αυτήν την Κυριακή 13 Απριλίου.

Η συνάντησή μας είναι στις 12:00 το μεσημέρι στην Πλατεία Σαπφούς.

Ας κάνουμε όλοι μαζί τη Μυτιλήνη μία πιο ανθρώπινη ποδηλατίσια πόλη!!

Παρακαλώ ενημερώστε όσους περισσότερους μπορείτε!!